– Jeg føler meg så ung sammen med dem, sier Fanas Kristine Gudbrandsen entusiastisk om sine lagvenninner.

Søndag spiller 35-åringen sin første eliteseriekamp på seks år, og for første gang som Fana-spiller. Da er den fem måneder lange ventetiden over for klubben, etter at de i vår sikret et historisk opprykk til det gjeveste selskapet.

I Fanas debutsesong i Eliteserien rår trener Erlend Lyssand over en tropp med en gjennomsnittsalder på 21,6 år. Mye av grunnen til at tallet sniker seg over 20 år, er Gudbrandsen. Hun er den eneste spilleren på laget som har opplevd 80-tallet.

Men hun merker svært lite til aldersforskjellen, bedyrer hun.

– Nei, absolutt ikke, bortsett fra når de skriver SMS-forkortelser. Der sliter jeg litt, sier Gudbrandsen, som skryter av en svært moden spillergruppe.

De unge lagvenninnene tvinger henne til å skjerpe seg enda mer, og hun må alltid gi alt for ikke å bli hengende etter.

– Det er veldig gøy å løpe med dem. Kjempegøy, sier hun med en ironi man umulig kan misforstå.

– Det er der man føler seg eldre. Jeg må hele tiden være på topp for å henge med. Og derfor gir det meg mye å være med dem som er unge, sier 35-åringen.

Setter standarden før kamp

Trener Erlend Lyssand, som selv ikke har eliteserieerfaring, er svært glad for at han har med Gudbrandsen, som har ti år med spill i Sola i bagasjen. I tillegg har Emilie Hovden (22) og Amalie Jøsendal (24) tidligere fått smake på eliteserienivået. Erfaringen de tre sitter på er uvurderlig for laget, mener Lyssand.

– Det er ingen tvil om at det er veldig viktig. Det er viktig å ha noen som setter standarden, sier treneren.

VIL IKKE HENGE ETTER: Gudbrandsen må presse seg hver trening, som her i styrkerommet på Fana Arena, for å holde følge med sine 10–15 år yngre lagvenninner.
 Foto: JANNICA LUOTO

Lyssand tror erfaringen kommer spesielt godt med når det drar seg til mot kamp, og spillerne må rette fokuset dit det skal være. Da kan det være lett å bruke oppmerksomhet og energi på andre ting enn det som faktisk gjelder.

– Det kan være noen som er litt spente, som ikke vet hva de går til. Da kan jeg prøve å få dem til å senke skuldrene. Vi kan jo spille håndball. Det er absolutt nyttig å være med og bidra der både før, under og etter kamp, sier Gudbrandsen.

Mener ungdommene er gode nok

20 år gamle Silje Marie Selstad er glad for å ha en ringrev som Gudbrandsen på laget. Rogalendingen, som flyttet til Bergen og ble Fana-spiller for ett år siden, tror samtidig at lagets unge er i stand til å bite godt fra seg i Eliteserien.

– Det er positivt å ha henne med, for mange av oss er unge, men vi har også vist at vi er gode nok til å rykke opp til eliten. Vi har nesten akkurat det samme laget som vi hadde i 1. divisjon i fjor, og vi hadde ikke rykket opp om ikke vi var gode nok, sier Selstad.

ØSER AV ERFARINGEN: Gudbrandsen (til v.) har ikke fått noe ekstra ansvar av treneren, men mener det er naturlig å hjelpe Silje Marie Selstad (bak) og de andre unge spillerne, der hvor erfaringen hennes kan være til nytte.
 Foto : JANNICA LUOTO

Kantspilleren forteller at hun heller ikke merker stort til aldersforskjellen fra hennes generasjon og opp til Gudbrandsen, verken ute på banen eller i bussen og på flyet på vei til bortekamper.

Søndag setter spillerne seg på flyet sørover for å møte Skrim Kongsberg, som også rykket opp i vår. Fana har aldri slått Skrim borte, og både trener og spillere er spente før seriestarten.

– Det er på tide at det begynner nå, sier Gudbrandsen