Sisteskansen

Bakers på banen, utsatt og synlig

Bakerst på banen, utsatt og synlig

Norge er godt igang med EM i Frankrike, og den hjemlige serien har pause til rett over nyttår. Men håndballen «kastes» likevel rundt om i klubbene.  Fra Trond Sørøy og «Håndballspiller» har vi sakset denne saken om Fana Håndball sin målvakt Sofie Ege.

(Og for den som lurer, ja – hun er i familie med den tidligere norske målvaktskjempen Steinar Ege)

 

Tekst: Trond Sørøy. Tirsdag 4. desember 2018.

Målvaktstalentet Sofie Ege (19) spiller fast for Fana Håndball Elite som for første gang i klubbens historie spiller i eliteserien denne sesongen. Sofie var også sterkt delaktig i at juniorlandslaget (LK98) kom hjem med sølv fra VM i sommer. Hun spilte 55 landskamper og var med på fire mesterskap med LK98.

Rykket opp fra førstedivisjon
«Det har vært uvant å gå fra å vinne alle kamper i førstedivisjon til nå å måtte kjempe i hver kamp vi spiller. Det er selvfølgelig annerledes i eliteserien og vi er underdogs i alle kamper vi spiller. Men det er jo gøy! Det har vært gøy å møte Vipers og de gode lagene, det har vært utrolig gøy.»

Var stort å rykke opp
«Det var stort at vi rykket opp i fjor, vi hadde full hall, det var utrolig gøy. Det er noe av det morsomste jeg har vært med på. Jeg synes vi er gode nok til at folk skal kunne forvente at vi holder oss i eliteserien. Alle tippet oss på sisteplass foran sesongen, og det har vi greid å motbevise nå i høst.»

Er over nedrykksplass
«Jeg synes vi har gjort det greit egentlig . Det er noen kamper som var litt kjipe å tape hvor vi har tapt med få mål, men utover det så har det gått ganske bra. Vi er over nedrykk. Vi må bare fortsette å jobbe på og bruke den tiden vi har frem til januar. Kjempe i hver kamp så tror jeg det skal gå. Vi forventet at det ville bli tøft å spille i eliteserien og vi var forberedt på at vi kom til å tape en del kamper.»

Stor klubb
«Fana er en stor klubb med mange idretter. Nå har vi fått den nye hallen, Fana Arena, og da føler jeg klubben har blitt mer samlet. Det er første gang Fana er i eliteserien, så opprykket i fjor var historisk for Fana. Ellers har klubben spilt i første- og andre divisjon.»

Ungt lag
«Vi er et veldig ungt lag denne sesongen. På en av kampene i høst hadde vi en gjennomsnittsalder på spillerne på 20 år. Vi har en spiller som er 35 år som trekker opp, resten er rundt 20 år og yngre.»

Fana har vært lillesøster i Bergen
«Med tiden kan det hende det er mulig for Fana og bli bedre enn Tertnes. I fjor trente vi mye med Tertnes og da så vi at det var mulig å ligge på deres nivå. Så med litt tid så tror jeg vi kan greie det. Vi møter Tertnes etter jul. Det blir et morsomt lokaloppgjør, det blir veldig gøy og vi har selvfølgelig veldig lyst til å vinne den kampen. Vi får bare gjøre vårt beste, jeg gleder meg veldig til den kampen.»

Har mistet spillere til Tertnes
«Karoline, Thea og Josefine gikk til Tertnes da Fana fortsatt spilte i førstedivisjon og da ønsket de litt større utfordringer. Da er det på en måte bra at det var en annen klubb i Bergen som de kunne gå til. Men nå som vi har rykket opp, så ønsker vi ikke at flere spillere går til Tertnes. Nå har de fått nok spillere fra Fana.»

Friår
«Jeg har et friår nå og studerer ikke, men en vet jo aldri hva som vil skje etter hvert, men jeg regner med å bli i Bergen.»

Ambisjoner
«Jeg har lyst til å nå så langt som jeg kan. Vi jobber mye med Cecilie Leganger i klubben nå og da vet man hvor langt hun nådde og man blir veldig sulten på nå nå så langt selv også. Jeg har lyst til å komme på A-landslaget en gang i fremtiden. Cecilie og Oddvar trener oss målvaktene fast en gang i uka, det er kjekt og lærerikt.»

Sølv i VM med LK98
«Det var utrolig gøy og spesielt at vi avsluttet på den måten vi gjorde med andreplass i VM. Det var helt magisk å kunne gjøre det. Det har vært utrolig kjekt å få være med der og få kjenne på det og være med i mesterskap. Å føle litt på det med å spille med flagget på brystet. Så det var veldig gøy. Vi fikk prøvd oss på et høyere nivå da vi spilte mesterskap og det gjør meg litt mer mentalt klar for å spille i eliteserien. Selv om det er annerledes å spille i eliteserien så ga det meg en god erfaring.»