Foto: Einar Kvalheim

«Veteranen» på det ellers unge Fana laget

Se hva Celine sier til "Håndballspiller" og Trond Sørøy

(Publisert hos «Håndballspiller» 27 mars 2019)

Celine Solstad (21) er en viktig brikke i et Fana-kollektiv som har imponert med en unik stå-på-vilje i årets eliteserie. Bergensklubben slutter aldri å kjempe uansett hva måltavla viser.

Celine er nærmest som en veteran å regne i det unge Fana-laget og går foran med energi og pågangsmot. Og hun vet hvor målet står og har 68 mål så langt. Fana går inn i en viktig periode som kan avgjøre om laget holder plassen i eliteserien – og har 3 seriekamper i løpet av 7 dager.

Gjort en bra debutsesong.
«Jeg synes egentlig vi har klart oss bra, vi har bevist at vi fortjener å være i eliteserien. Vi har spilt jevnt mot mange av lagene. Så skulle vi jo selvfølgelig ha ønsket at vi fikk med oss litt flere poeng på veien men vi må lære av de feilene vi har gjort i kritiske faser i noen av kampene som har gjort at det har bikket motstanders vei. Vi har tapt flere kamper enn vi har vunnet, det kan vi se på tabellen, men jeg synes egentlig at vi har noe her å gjøre.»

Blitt bedre år for år.
«Da jeg kom til Fana var vi på nedre halvdel i 1. divisjon og så har vi hvert år jeg har vært med jobbet oss oppover på tabellen. Det er veldig kjekt å se at det vi jobber med gir resultater.»

Unge spillere tar ansvar.
«Vi tenker ikke så mye på at vi er så unge. Når alle er unge så må man ta ansvar mye tidligere enn hva som kanskje er naturlig når man er ung spiller i et lag som har en høyere gjennomsnittsalder. Der blir det gjerne at de som er eldst tar mest ansvar. Når man har cirka lik alder på alle må man ta ansvar litt tidligere enn man ville ha gjort ellers.»

Gir aldri opp å kjempe.
«Vi gir oss ikke før sluttsignalet går, vi vet at vi kan ta igjen en ledelse selv om vi ligger mye under. Selv om vi ligger under med seks mål vet vi at vi kan hente det inn igjen hvis vi fortsetter å kjøre på og tar en ball av gangen. Vi tar en fem-minutters periode av gangen og klarer å se litt lenger frem i kampen enn akkurat det som står på tavlen når man ligger mye under. Men vi vet også at andre lag kan ta oss igjen, når vi vet at vi har tatt igjen en stor ledelse før kan vi ikke slippe oss ned for vi kan like fort bli hentet inn som vi har gått i ledelsen.»

Viser vinnervilje.
«Alle i spillergruppen liker å vinne og da nytter det ikke å henge med hodet halvveis i kampen. Da vinner man i hvert fall ikke. Vi har en bra vinnermentalitet i gruppen og det er sikkert mye av årsaken til at vi klarer å holde hodet oppe gjennom hele kampen. Store deler av gruppen har spilt i sammen lenge så vi har kontinuitet og har greid å jobbe frem et spill som får frem hverandres styrker.»

Kipt tap mot Skrim.
«Det var ekstra kjipt å tape mot Skrim for vi visste at hadde vi tatt to poeng i den kampen så hadde vi fått en liten luke til de under oss og kunne ha kjempet om den åttendeplassen som gir sluttspillplass. Nå er det veldig jevnt på nederste del av tabellen, så det beste hadde vært å ta to poeng i kampen mot Skrim.»

«Men samtidig så får vi flere muligheter til å ta poeng så vi sikrer oss plass i denne divisjonen. Målet er å holde oss, vi føler vi kan ta poeng i alle de neste kampene hvis vi bare er på vårt beste og klarer å omstille oss til hver kamp.»

3 kamper på en uke.
«Nå har vi kamp torsdag, søndag og onsdag, så det blir tre ganske tette kamper. Hvis vi eventuelt går på en smell i en kamp så må vi klare å nullstille oss og ha fokus på den neste kampen. Det nytter ikke å henge med hodet om vi ønsker å kjempe om poeng. I høst spilte vi jevnt mot flere av lagene vi skal spille i mot. Vi tapte med to mål mot Oppsal, spilte uavgjort mot Byåsen og vant mot Gjerpen, så vi ser muligheten i de neste kampene»

(Merknad fra Norsk Topphåndball: Fana vant den første av «3 kamper på en uke» da de slo Oppsal 28-25 på hjemmebane 28.mars)