Foto: Kjell Eirik Henanger

Skråblikk fra en Fana supporter

5 spennende serierunder gjenstår.

I siste minuttene av en hektisk EM kamp for landslagsgutta tar Christian Berge time out. Kampen kan bikke begge veier. De siste instrukser gis. Nervøsiteten er merkbar hos både spillere, trener og publikum. Når time outen er ferdig og spillet skal settes i gang igjen fanges kaptein Kristian Bjørsens siste melding opp i TV-mic’en: ”Nå e’ det GØY!” Og det er jo det håndball dreier seg om, spenningen og gleden ved å kunne gripe mulighetene og gjøre de avgjørende innsatsene i de hektiske innspurtsminuttene.

5 runder gjenstår av seriespillet i REMA1000 ligaen. Fana har så langt spillt over de spådommene om nedrykk som mange kom med før seriestart. Lagets målsetning om å nå sluttspillplass lever enda. Teoretisk kan man enda rykke ned, men det begynner bli en veldig teoretisk øvelse i gjennværende kamper for å få det puslespillet til å gå opp.

Fana slo Oppsal 29-22 på hjemmebane 10.november 2019

La oss se litt på mulige utfall av dette på lagene fra 6. til 12. plass. Hvem ligger an til nedrykk, kvalifiseringspill og sluttspill. Sluttspillet utgjøres av lagene fra 1.-8. plass på tabellen etter seriespillet. 10. plass gir kvalifisering og 11. og 12. plass direkte nedrykk.

Sist i serien ligger Follo. De stod med fattige 3 poeng etter halvspillt serie. I år har de så langt kapret to poeng i det mange betegner som årets skrell mot Byåsen. Om det var en engangshendelse fra Follos skal man ut mot Aker, Oppsal, Sola, Tertnes og til slutt Fana. Rakner det helt for Follo laget kan det gi få og ingen poeng. Sikkert er det at for å sikre kvalifiseringsspill må laget ta minst to, sannsynligvis tre, flere seiere enn Sola på sine siste fem kamper, samt ta flere poeng enn Gjerpen. Teoretisk mulig men svært vanskelig. At Follo blir liggende på sisteplass  regner nok mange derfor som sannsynlig. Kampen borte mot Oppsal i fjerde siste serierunde skal vi følge litt ekstra med på med Fana øyne. Om Follo kan knipe noen poeng mot Fredrikstad, Aker eller Sola vil også øke spenningen fremover. Med hjertet i Fana får vi håpe på et par Follo-poeng før sesongslutt, mot andre enn Fana.

02.oktober 2019 ble det 24-23 seier over Byåsen i cup’en

Gjerpen måtte se Sola forbi seg på tabellen etter tap i innbyrdes oppgjør nylig. En nøkkelkamp for Sola laget. Laget har med fem kamper igjen har først to tunge kamper foran seg. Storhamar er tunge kamper å dra med seg poeng fra. Så får tiden vise om Byåsen har funnet seg selv eller om Gjerpen, som Follo, kan overraske og hente poeng fra Trønderne? Vi tror på 2 maksimalt 4 nye poeng til Gjerpen i siste seks rundene. Uansett antagelig for lite til å klatre opp fra nedrykk til kvalikkplass.

Sola har kommet som en kanon i 2020. 2 poeng på første halvdel av sesongen har fått følge av 7 poeng så langt etter nyttår. Med det har de gule fra solkysten klatret fra siste og 12. til kvalifisering og 10. De ser seg nok like mye fremover som bakover på tabellen, men har som Gjerpen et nokså tungt gjennværende kamp program. Molde hjemme, Byåsen hjemme og Tertnes borte står på programmet som vanskelige kamper. I tillegg skal Sola laget opp mot Oppsal borte og Follo hjemme. For Fanas del blir disse innbyrdes oppgjørene mellom lagene som nå ligger bak på tabellen ekstra spennende å følge. Kampen mot Oppsal blir en ”finale” for Sola med tanke på å klatre opp fra kvalikk plassen og forbi Oppsal. For Fana sin del vil også det være gunstig. Kampen følger vi søndag 16. februar på direktsport.no. Vi tipper maksimalt 6 poeng til for Sola laget og 15 poeng ved sesongslutt.

Oppsal har kun en bortekamp mot Tertnes igjen mot topp 5 lagene på tabellen, og står med det på papiret med en kanskje greiere program enn mange av de andre lagene. Om de slår Gjerpen og Follo, vil mye avgjøres av kampene mot Sola og Fana. Vi tror på 4 poeng til Oppsal  utenom kampen mot Fana i nest siste serierunde, som kan ende som en slags finale om sluttspillplassen. Oppsal vil i så fall stå med 15 poeng utenom kampen mot Fana.

Fana har vært  inne i en serie med fire tunge kamper. Storhamar kampen lørdag blir den siste mot topplagene som Fana da har hatt siste fire kampene.  Etter Storhamarkampen, skal Fana ut mot Fredrikstad borte, Aker hjemme, Oppsal borte og Follo hjemme På papiret enklere men antagelig jevne kamper der det gjelder at spillerne har dagen og innsatsen er på topp 2*30. Ikke usannsynlig er Follo allerede klar for nedrykk før siste kamp. Det kan spille inn begge veier, men vi tror på Fana seier der. Bortekampen mot Oppsal blir ekstremt avgjørende med tanke på sluttspillsplass, og før det har Fanalaget to finfine muligheter til å knipe poeng mot Aker og Fredrikstad. Aker har spillt inn fine resultater i det siste, Fredrikstad har vært mer varierende. La oss håpe på 6 poeng til for Fana ut året og 18 poeng som fasit etter seriespillet. Poeng mot Storhamar lørdag vil i så måte være ren bonus poengmessig med tanke på kampen om sluttspillplass for siste fire avgjørende kampene!

Fredrikstad har ikke det enkleste kampprogrammet igjen. De avslutter serien med kamper mot Vipers og Molde, i tillegg skal de til bunkersen i by’n og spille mot Tertnes. Heller ikke lett, selv om Tertnes har slitt litt resultatmessig etter nyttår. Alt annet enn to poeng mot Gjerpen vil derfor være skummelt for Fredrikstad. Men seier vil de sannsynligvis sikre sluttspillplass med 17 poeng, overrasker Gjerpen må Fredrikstad kanskje vinne mot enten Fana, Vipers eller Molde.

Det ble tap 25-29 for Fredrikstad i Fana Arena 31.oktober 2019

Aker blir et nøkkellag å følge i siste kampene. De skal spille mot Follo, Fana og Gjerpen, samt hjemme mot Tertnes før de avslutter mot Vipers borte.  6 poeng er ikke umulig for Oslo laget som i så fall vil stå sterkt igjen etter sesongavsluttningen og antagelig ende på en 6. plass.

Alle kampene til Sola og Oppsal fremover blir spennende å følge, men ekstra spennende kamper for Fanas del, utenom lagets egne kamper, blir kanskje:

Sola-Oppsal  16. februar

Sola-Molde 19. februar

Sola-Byåsen 4. mars

Gjerpen-Oppsal 11. mars

Så følg den spennende siste del av sesongen for Fana. Tre hjemmekamper gjenstår og her er alt mulig. Som kaptein Bjørsen sier: Nå e’ det gøy!