Foto: Bjørn Erik Nesse

Møt Candy, vår nye «gamle» kantspiller

Bare gjør deg kjent med navnet med en gang, Candy Veronica Jabateh. Vår gamle «nye» spiller Candy er tilbake i Fana-drakten etter et opphold hjemme i Årstad. Hun REMA 1000-liga debuterte i lokaloppgjøret mot Tertnes. Og det ble en debut med sus, for fem nettkjenninger er ikke å kimse av.

Vi har tatt en prat med Candy, akkurat idet hun er ferdig med å gi instruksjoner under «Morgenfugl» prosjektet til elitejentene, og er i gang med Spar Bønes-frokosten i Fana Arena.

Hvem er du, Candy?

Latteren og smilet er aldri langt borte hos Candy, som med latter i stemmen svarer «Candy Veronica Jabateh. 23 år og jobber som Barne- og ungdomsarbeider»

Hun blir litt usikker når vi spør om når hun begynte med håndball «Det var på barneskolen, kanskje 4.klasse eller var det 3.klasse? Det var i alle fall på barneskolen»

Hun er straks mer sikker på hvorfor hun valgte håndball; «Håndball er innendørs, det er ikke ute i all slags vær og vind. I tillegg var det venninner som spilte og jeg ble med på en trening for å se om dette var gøy». Sånn i tilfelle du lurer, Candy har prøvd utendørsidrett(er) så hun vet hva hun snakker om.

Moderklubben var Årstad, men hun har også vært innom Viking og Fana, en tur «hjem» til Årstad og nå altså tilbake i Fana etter ett «nesten stopp» i Gneist. Og vi skjønner at også spillplass har vært litt «rundt omkring». Hun har til og med litt erfaring som målvakt, men stort sett har hun holdt seg på kanten.

Planen denne sesongen var å spille 2.divisjon for Gneist, og plutselig så er det REMA 1000-liga spill for Fana og toppidrett hele dagen? Hva endret seg?

Etter hard jobbing, kom lysten til spille på et høyere nivå enn 2.divisjon tilbake. Samtidig kom lysten til å satse, lysten til å komme opp på ett høyere nivå. Og selvfølgelig lysten til å spille i REMA 1000-ligaen.

Hvordan er en normal hverdag som Fana elite-spiller?

Trening, trening, konsentrasjon, samhold, vere i hallen, mer trening. For å si det kort

Foto: Bjørn Erik Nesse

Føler du at du «går glipp av noe» ved å satse så mye tid og krefter på idretten?

Ja, på en måte. Men det blir jo en livsstil der du må ofre en del for å oppnå drømmen. Samtidig er det jo et valg du tar, det å satse 100% på idretten i en periode. Vil du bli best må du også ofre noe.

Er det stor forskjell på treningsopplegg og hensyn til toppidretten i et elite-lag kontra 1. og 2. divisjon?

-Hun drar litt på det. Det er jo mye mer som står på spill når du er REMA 1000-ligane kontra det å spille både 1. og 2.divisjon. Nå må du vere hele tiden. Jeg har fått god hjelp fra de to som trener Gneist sitt 2.divisjonslag (Christoffer Martinussen og Morten Haugstvedt) til å se dette og til å vite hva som kreves.

Du har jo spilt håndball i noen år nå, hva er ditt beste minne fra håndballbanen? Og ditt verste?

«Partillecup» kommer det momentant. «Deltagelsen i Partillecup der vi spilte semifinale, jeg tok ett frikast helt mot slutten av kampen og fyrte avgårde ett skudd i lengste hjørnet. Og dermed ble det uavgjort og en ny sjanse til oss. Ja, vi tapte til slutt – men jeg husker ennå den gleden og den følelsen av mestring da det frikastet gikk i mål»

«I den andre enden er det nok da jeg fikk mitt første røde kort – for ikke å snakke om første gang jeg fikk frimerke. Og ikke ante hva dette var og begynte å gråte da jeg trodde de gjorde det fordi de ikke ville at jeg skulle spille. Først senere skjønte jeg at der er de «farligste» spillerne som får frimerke

Ambisjoner? Hvor langt vil du med håndballen?

Drømmen er å kunne leve av å spille håndball, alle helst i utlandet

Til slutt – er det noen du gleder deg mer til å spille mot i REMA 1000-ligaen enn andre?

Absolutt! Og trillende på en snor kommer navnene til både Nora Mørk, Camilla Herrem og Heidi Løke.

Vi gleder oss til å se Candy på parketten i Fana Arena under møtet med disse tre spillerne. Camilla Herrem blir første kvinne ut, Sola kommer på besøk 22.november. Men før den tid møter Candy både Nora Mørk og Heidi Løke borte mot Vipers allerede 01.november.