Foto: Bjørn Erik Nesse

Sofie Ege Grønlund

"Jeg liker ikke at ting kommer mot meg"

En noe merkelig sesong går snart over i landslagspause. Mens de andre Fana-jentene skal ha «ferie og fri» skal Sofie på samling med Rekruttjentene i Kristiansand. I alle fall om ikke korona-restriksjoner og Covid19 setter en stopper for samlingen.

Vi har tatt en prat med Sofie i etterkant av at meldingen om uttaket kom tidligere denne uken.

For å begynne «litt flåsete» – hva følte du da meldingen om uttaket til Rekrutt-landslaget kom?

Jeg ble selvfølgelig veldig glad. Det er alltid kjekt at prestasjonene og arbeidet jeg har lagt ned blir lagt merke til.

Foto: Bjørn Erik Nesse

For oss som bare ser på, så ser vi at du har tatt store steg (også) denne sesongen? Har du gjort noe annerledes nå eller er det «alder og erfaring» som spiller inn?

Det har blitt mer fokus på den mentale biten denne sesongen enn tidligere. Og utenom det så hjelper det jo å ha litt erfaring.

Dette er nåtid, vi går noen år tilbake og «graver i fortiden din». Hvor gammel var du da du begynte med håndball, og hvorfor står du i mål? Spesielt med tanke på at mange mener at det å stå i et håndballmål er «galskap».

Jeg begynte å spille håndball i første eller andreklasse, og sto i mål nesten fra begynnelsen av. Har alltid likt å være keeper, så jeg sto i mål både på håndball og fotball den tiden jeg spilte fotball i tillegg. Men var mye gøyere å stå i mål på håndball, siden det skjer så mye mer og man får så mye flere skudd på seg. Når jeg står i mål kommer jeg inn i boble hvor jeg ikke er så redd ballen, med når jeg er utenfor kicker ikke refleksene like bra til og jeg liker ikke at ting kommer mot meg.  

Du ble Fanas beste spiller i cup-kampen mot Vipers nå på onsdag. Også i kampen da dere for aller første gang vant over Tertnes ble du kåret til banens beste spiller – hva betyr det for deg som målvakt å få en slik utmerkelse?

Det er selvfølgelig veldig hyggelig og få en sånn utmerkelse når man har stått en god kamp. men det viktigste er jo at laget spiller bra, og det gjorde vi i de nevnte kampene. 

Foto: Bjørn Erik Nesse

For oss som bare ser på så er de vanskelig å plukke ut høydepunkter – opphentingen av Storhamar var av den nervepirrende sorten. Poengdeling med Tertnes var minst like spennende, for ikke å snakke om seieren over Tertnes i NM kvartfinalen. Store deler av NM semifianlen mot Vipers kommer også inn på den spennende listen. Og så kan vi ikke unngå å nevne storseieren over Byåsen.

Hvordan forbereder du deg til slike kamper? Og hvem av de «tar du med deg inn i historien»?

Jeg forbereder meg likt til alle kamper, men ut av de kampene du har nevnt er det nok seieren mot Tertnes jeg kommer til å huske best. Det var så deilig å endelig slå de.

Vi har hørt fra Cecilie Leganger at du har en aldeles enorm reaksjonsevne (noe som vi sier oss enig i), men vi ser jo at du også har lange både armer og bein i skuddøyeblikkene. Rekker du å tenke før skuddet kommer, eller leser du deg opp før kampen på hvor skytterne liker å sette skuddet?

Det blir litt blanding, jeg pleier å se litt video på forhånd av kampen og analyserer noen av spillerne, men ellers går det også mye på reaksjon og intuisjon.

Foto: Kjell Eirik Henanger

Har du noen ritualer som du bare må gjøre før en kamp?

Jeg har faktisk ikke noe spesielle ritualer, men en god natts søvn er alltid viktig.

Hva med skader? Har du gått fri for skader så langt i karrieren?

«Bank i bordet», jeg har hittil vært heldig og unngått skader. Det har selfølgelig vært litt små ting her og der, men heldigvis ikke noe mer. 

Vi som er en generasjon eller der omkring eldre enn deg husker en landslagsmålvakt ved navn Steinar Ege? Er dere i slekt med hverandre?

Ja vi er i slekt, Steinar er mamma sin fetter.  

Det sivile livet ditt? Hva gjør du når du ikke er i Fana Arena og/eller spiller håndball?

Jeg studerer sosiologi på siden, ellers går det for det meste i håndball. 

Neste kampe er borte mot Larvik, hva tenker du før den kampen?

Larvik er et godt lag som har spilt jevnt mot flere av de andre lagene, og er bedre enn det tabellen viser. De har noe gode skyttere som vi må stoppe. Så setter vi sjansene våre, står bra i forsvar og ikke slipper oss nedpå så tror jeg vi skal klare å ta hjem de to poengene.

Nå skal «vi» først ut og ta flere poeng i REMA 1000-ligaen. Så krysser vi fingrene for at ikke korona-restriksjonene setter en stopper for samlingen i Kristiansand.

Thomas Knarvik, styreleder i Fana Håndball, sa følgende etter at uttaket ble kjent:

Fana Håndball gratulerer Sofie med uttaket! Dette kommer av langsiktig og målrettet arbeid. Både av Sofie selv og av klubben. Det er til inspirasjon for de andre av spillerne våre og vi håper det er med å sette Fana Håndball mer på kartet. Både lokalt og ikke minst rundt om i håndball Norge.

Fana Håndball er fortsatt ganske ferske på toppnivå og er stort sett drevet på dugnadsbasis så det er ekstra inspirerende å få med en spiller til en slik samling! Vi ønsker Sofie lykke til!

Foto: Fana Håndball