Foto: Bjørn Erik NEsse

Linnea Skadal Kyrkjeeide – høyrekanten som setter seg små mål

Å slå franske Nantes på hjemmebane i European League i fjor - det gjorde godt ! Men det var faktisk like gøy å vinne Stord Cup med Søreide i 2019.

I sin første sesong i REMA 1000-ligaen sble det 32 mål og 22 kamper. Med en halv 2.sesong i boks, sier statistikken 52 mål på 13 kamper. Og ser vi bort fra Fana sine mål fra straffemerket så er Linnea den som topper statistikken vår.

Rett før sesongstart i det som var Linneas første REMA 1000-liga kamp sa hun at hovedmålet var «å få mest mulig spilletid i REMA 1000-ligaen». Hvordan har det gått så langt synes du?

-Ha, ha – det har jo gått ganske bra da. Men målet var jo greit da, og det gir mestringsfølelse underveis. I alle fall når jeg har fått så mye spilletid som jeg har fått. Det gikk fort, jeg har vært heldig…

Hei, stopp en halv der, du får ikke mye spilletid i REMA 1000-ligaen fordi du er heldig altså. Spilletid får du fordi du er dyktig.

-He, he. Det sier Erlend også. Og jo da, det er bare det jeg hadde ikke forventet å få så mye tillit så fort. Men jeg klager ikke på det og trives veldig godt med situasjonen slik den er blitt.

Jeg huket tak i Linnea midt under frokost-forberedelsene en morgen i Fana Arena.  Men du , frokost? Hvorfor og til hvem?

-Jo, altså Fana IL (i samarbeid med Spar Bønes) serverer frokost etter endt morgen trening til NTG studentene som altså trener i Fana Arena hver morgen.

-Det er veldig greit for oss spillere også. For da får noen av ekstrajobb med frokostservering – og i tillegg er det noen som er instruktører på NTG håndball. En grei ordning.

Du fylte nettopp 20 år, har spilt håndball i en «mannsalder» og går på NHH sånn til dagen. Så hva har du tenkt å bli når du blir voksen?

Igjen sitter latteren løst, noe den alltid gjør hos Linnea.

-Nei, si det. Et godt spørsmål forresten.

-Jeg tenkte kanskje mer på en retning mot Energi-studier da jeg skulle søke videre, og det eneste jeg var sikker på var at jeg ikke ville begynne med økonomi. Så hvor havnet jeg da søknadsfristen begynte å nærme seg? Jo på NHH og økonomistudiet. Litt spontant egentlig, men nå finner jeg jo ut om det er noe for meg. Økonomistudiene altså.

Handelshøyskolen, er ikke det relativt krevende studier? Hvordan går det å kombinere med håndball og REMA 1000-ligaen?

-Det har egentlig gått greit det. Faktisk lettere å være student enn å være skoleelev når du samtidig spiller håndball. Jeg gikk siste året på videregående da jeg kom til Fana. Det ble en del fravær, men det var gyldig fravær. Kanskje litt spesielt at det var stor jubel på skolen og treneren min der tok meg i hånden da vi spilte European Cup?

-Som student har jeg større fleksibilitet og kan styre dagen min mer selv. Vi har ikke så alt for mye obligatorisk oppmøte, men det gjelder å være strukturert og lese når jeg skal lese.

Ble det noe særlig russefeiring på deg? Du var jo russ midt oppi din første REMA 1000-liga sesong?

-Jeg skulle heller ønsket at vi kom lenger i sluttspillet men det at vi røk ut derifra gjorde at jeg fikk med meg i alle fall litt russefeiring. Det ble en dåp og et landstreff på meg. Helt greit det og.

Om jeg skulle «fot-fulgt» deg en hel dag, hva hadde jeg fått være med på?

-Oi. Dagen begynner med frokost servering og/eller trening i Fana Arena. Når jeg er ferdig her blir det å komme seg på skolen for forelesning og selvstudier. Deretter er det tilbake i Fana Arena for trening med laget vårt.

-Og er det andre dager enn mandag så prøver jeg å komme meg hjem. For på mandagene trener jeg J09 laget til Søreide. Det er laget til søsteren min. Hun går på NTG U og er en aktiv håndballspiller. Blant annet.

Ser vi henne i Fana drakten om noen år da, på samme lag som deg?

-Ja, det hadde vært noe det. Det er ikke innsatsen det står på i alle fall.

Årets sesong, det har ikke vært den beste starten, men etter mesterskapspausen hadde dere først en knall kamp hjemme mot Vipers  før dere tok en grei seier borte mot Aker. Men tilbake til Vipers kampen – det er jo et lag som har flust av både norske og utenlandske landslagsstjerner. Du ble kåret til vår beste spiller i den kampen.

Misforstå meg rett, men når du spiller mot det stjernegalleriet der, er det fristende å gi litt «f» ute på banen –  om du skjønner hva jeg mener?

-Jeg tenker vi skal gi litt «f «i alle kamper jeg. Slippe ned skuldrene og spille vårt spill. Men så klart, det er jo gøy å spille godt mot et så godt lag som Vipers da. Og spesielt artig å score er det når det er Katrine Lunde som står i mål.

-Det at vi møtte Vipers i første kamp etter pausen ser jeg på som en fordel. Vi var alle klar for kamp, friske, utvilte, opplagte og klare for kamp igjen. Så egentlig var det godt med en tøff kamp i starten.

På onsdag kommer Sola på besøk, sist de var i Fana Arena (2022/23 sesongen) var dere sekunder unna poengdeling. Sola fikk straffe rett før sluttsignalet gikk i det som var en uhyre tett og spennende kamp.

Når dere spiller mot Sola så står du mot Camilla Herrem, nå er jeg nyskjerrig – hvordan er det egentlig? Hun er jo blant verdens beste kantspillere?

-Første gang jeg spilte mot Camilla Herrem var vel i en treningskamp tror jeg. Og jeg så nok på hun som en stjerne spiller i den kampen. Men nå er hun en vanlig spiller som ikke skal komme seg forbi meg. Og som jeg skal spille meg forbi for deretter å sette ballen  mål.

Så du var egentlig litt starstruck første gang du møtte hun i kamp da?

-Jo, jeg innrømmer det. Og det er fremdeles litt ekstra stas å takle henne da.

Hva gjør du av forberedelser før kamp, eller på en annen måte – hvordan forbereder du deg til kamp?

-Tja. Ikke så mye spesielt kanskje. Spiser havregrøt til  frokost, går en tur eller litt lett trening. Så ser jeg gjerne litt video av meg selv og hvordan jeg spilte forrige kamp. Hva gjorde jeg bra og hva kan jeg gjøre bedre nå.

-Oppvarming med musikk som «girer meg opp», og ellers forberede meg til kamp på vanlig måte. Er det bortekamp så sover jeg gjerne på flyet eller ser på video, slapper av og lader opp på best mulig måte til kamp.

Hva er din beste opplevelse på håndballbanen til nå?

-Hm, det må være European League kampen mot Nantes på hjemmebane i fjor. Tror jeg, for jeg kommer ikke unna Junior VM i 2022 da. Det var også en veldig gøy opplevelse.

-Men når jeg tenker meg litt om, det å vinne Stord Cup med Søreide i 2019 kommer veldig høyt på listen.

Sist jeg snakket med deg sa du at du setter «deg små mål for de føler du er lettere å nå», lever du etter det fremdeles, eller har du større og mer langsiktige mål nå?

-Jo, jeg lever nok litt etter det enda. Og det har jo vist seg å være en god taktikk det, og så blir det en veldig god mestringsfølelse underveis. Langsiktige mål – ja, jo de er der nok de og, helt i bunn kanskje der de fungerer veldig godt som motivasjon.

Flere Fana-jenter har gått videre til større klubber både i Norge og utenlands. Er det en motivasjon i seg selv, det å se at det er fullt mulig å komme seg opp, ut og frem også ved å spille i en liten klubb?

-Helt klart. Og selfølgelig ligger det en drøm der, et mål om å en gang komme seg ut til en større klubb. Men nå trives jeg veldig godt her jeg her.  Så da er det bare å trene rett, spise riktig og unngå skader. Og hvem vet hvor veien går da?

Før du får gjøre deg ferdig med frokosten,  ta et blikk inn i krystallkulen – hvordan går kampen på onsdag?

-Det må jo bli seier det!

Når går kampen?
Den er i Fana Arena onsdag 24.januar kl 18:30. Så løp og kjøp billetter – eller trykk her og kjøp om du heller vil det.