Skjebnekamp eller viktig kamp?

Du har sikkert sett han, ofte hoppende og ropende på sidelinjen og med viftende armer. Eller når han tar seg av en skade eller to om de måtte komme. Alltid tett på, men like vel ofte litt i bakgrunnen, gjerne med litt latter på kjøpet, men hvem er han?

Foto: Njål Arnar Joahnsen

Jeg tok sjansen på å forstyrre (assistentrener (?) Frode Valle Skjelvan inn mot de siste forberedelsen foran den viktige hjemmekampen mot Romerike Ravens.

Hvem er du Frode, og hvorfor og hvordan havnet du på benken sammen med Erlend? Slik startet samtalen, men resten av de forberedte spørsmålene kunne jeg bare glemme. Her var det bare å lytte, skrive oghåpe på å kunne putte inn en kommentar nå og da.

Men tilbake til hvem, hvorfor og hvordan spørsmålet, der svaret startet med en god latter.

Det er en litt spesiell historie. Jeg begynte som trener innen «gymnastikk og turn» for, ja det må nærme seg 40 år siden i Norheimsund. Og jeg har vært trener/leder innen et utall av idretter. Men jeg har aldri spilt håndball, så selve spillet har jeg liten peiling på kan du.

Det var først da jeg var tilknyttet Olympiatoppen og Tertnes Toppidrett at jeg fikk erfaring med håndballmiljøet. På Tertnes var jeg engasjert som basis-trener. Der var også Daniel Birkelund (NTH kommentar: mangeårig håndballtrener på flere nivå både i Norge og utlandet). Vi møttes, pratet og så begynte jeg så smått å veilede på skolen under trening.

Og i en innskutt bisetning (som det etter hvert ble mange av) kommer det at «jeg var forresten innom Brann som fysioterapeut for en sånn 16-17 år siden. Der jeg jobbet med motorikk, basis og forebygging. Det var her jeg lærte at spillerne må lære seg å se sammenhengen i alt de gjør på treningsfeltet.».

Etter tiden på Tertnes Toppidrett gikk turen til Fana Fotball som fysioterapeut. Og som han sier det «det var vel her Erlend (Lyssand) fanget meg opp og kontakten ble knyttet». Her er han ikke helt enig med seg selv om han startet som fysio for laget eller om han begynte med å gjennomføre slyngetreninger nede på Kronstad. En mindre detalj oppi det hele synes jeg.

Filosofien de jobber etter i trenerteamet er å «få mest mulig ut av det den enkelte har». Og de begynte tidlig å innarbeide denne tankegangen hos spillerne samtidig som de jobbet mye med motorikk og basis trening. Etter hvert ble det til at Frode fikk ansvar også på håndballtreningene, med fokus på fotarbeid og skuldekontroll. Men også fokus på forsvarsarbeid, finter og skudd. Ikke det håndballtekniske for «der har jeg ikke peiling» sier han, «men på hvordan bruke kroppen riktig i de nevnte situasjonene. Og det er slettes ikke gitt at det skal gjøres på samme måte for alle sammen».

Inspirasjonen til å jobbe med forsvaret kom etter en herre landskamp på Sotra. Da ble jeg sittende og studere måten det Franske herrelaget brukte beina og flyttet på seg i forsvar. Dette ville jeg adoptere, for der hadde de kontroll!

Vi har etter hvert jobbet masse med dette. Det er derfor du ser meg hoppende og sprettende med veivende armer på sidelinjen i forsvar. Jeg gjør det for at jentene skal huske og bevege seg, og for at de skal holde fokus.

Hører de deg?

-Ha, ha. Det lurer jeg ofte på og, så kanskje du må sjekke med jentene?. Men jeg tror at jeg når gjennom, i alle fall av og til. Og jeg tror jeg hjelper jentene til å huske hva de skal ha fokus på. Nemlig sine arbeidsoppgaver.

Ifølge kommentatorene på Viperskampen så «har Fana en god egenskapet i laget sitt og det er at de aldri gir seg. De kjører på og kikker ikke så veldig på resultattavla, de bare durer på og så ser de hvor det ender til slutt. Virker det som». Så det kan se ut som om det går inn, det med å ha fokus seg selv, laget og egne arbeidsoppgaver.

– «Håndball handler egentlig om psykologi», kommer det plutselig. «Vi må få spillerne til å tro på seg selv, til å tro på at det vi gjør faktisk er bra».

Foto: Njål Arnar Johansen

Men du, sånn i det daglige, hva er ditt ansvarsområde i forbindelse med elitejentene våre?

Vi har en greit definert rollefordeling i trenerteamet. Erlend tar det taktiske med justeringer og alt det håndballfaglige. Så tar jeg litt på hvordan de skal flytte beina, hvordan de skal bruke kroppen riktig og litt sånt. Alle på laget vet hva jeg kan, og hva jeg ikke kan. Så de er aldri i tvil om hvem de skal lytte til når.

Nå må du skrive fort, veldig fort. For Frode snakker mye, veldig mye.

Kizza som gikk forbi midt i intervjuet

Sett utenfra så har vi så langt vært forskånet for de altfor store (langvarige) skadene, er det vanskelig å drive skadeforebyggende trening? Det fremstår jo ofte som «kjedelig», igjen, sett utenifra.

Vi har vært heldige og hatt utrolig få skader (bank i bordet). Det har vært noen fingerbrudd og andre brudd, Men svært få strekkskader og korsbåndsskader. Når Maren (Langø) tok korsbåndet i cup-kampen mot Vipers var det seks år siden sist Fana hadde en spiller ute med korsbåndskade. Så no riktig må gjøre.

Jeg tror det handler mye om kroppskontroll, derfor har vi som sagt et stort fokus på å lære hver spiller å se sammenhengen mellom grunntrening og håndball. Og at de er nødt til å ta eierskap til egen utvikling. Både som enkelt spiller og som lag. Den tanken føler jeg at vi har fått inn i laget for jentene blir stadig flinkere til å ta ansvar for den jobben de må gjøre om de skulle bli skadet.

Men vi må innom dagens tema – den kommende kampen mot Romerike Ravens. Sånn statistisk sett har vi overtaket på Ravens, som etter en svak start har kommet veldig sterkt utover i sesongen.  Møtet i høst endte med poengdeling og nå puster de oss i nakken, tanker om kampen på søndag?

Jeg våger å tro på seier. Vi drar med oss det positive fra kampen mot Vipers og tar det derifra. Jeg sier ikke at dette blir en lett match – for det tror jeg absolutt ikke at det blir. Men jeg har en trygghet på at vi greier å ha riktig fokus. Og da drar vi dette i land.

Før vi slutter helt, hva gjør du når du ikke er i Fana Arena?

Jeg utvikler teknologi. Som skal hjelpe folk til å ta vare på egen helse. Og unge idrettsutøver som vil bli gode. Men det kan vi snakke om en annen gang.…..

For Frode er alt i gang med å teipe ankelen til Maren (Gabrielsen) som fikk en smell i onsdagens kamp mot Vipers.

Billetter til kampen finner du i appen vår.